Weer een versoepeling op veel gebieden! Zo gaan de basisscholen vanaf 8 juni weer volledig open. Nu zijn de scholen in het basisonderwijs nog gedeeltelijk toegankelijk. Middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open, op basis van de anderhalvemeterregel. Er moet fysiek onderwijs worden gegeven, een mentoruurtje geven is niet de bedoeling.
Terrassen, café’s en restaurants mogen eveneens open, vanaf 1 juni, om 12.00 uur ’s middags. In alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn, geldt een maximum aantal personen: dertig. Wel moeten hier – en in alle andere publieke locaties zoals theaters, bibliotheken en bioscopen – de anderhalve-meter-regels in acht worden genomen.
Feestcafé’s en clubs blijven nog wel dicht – hier is het risico op besmetting nog te groot. Ook houdt het kabinet vast aan de datum van 1 juni. “We hebben serieus en lang gesproken over openstelling tijdens het lange Pinksterweekend”, aldus Rutte. “De opening van de horeca is een spannende stap, en we moeten oog hebben voor het grote geheel.”
Musea, restaurants en bioscopen gaan ook weer open, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen en slechts voor beperkte groepen. Een verandering in de plannen is dat personeel van restaurants of bioscopen niet meetelt voor het maximale aantal mensen dat ergens binnen is. Het openbaar vervoer rijdt volgens een normale dienstregeling, op 40 procent. Vanaf 1 juni is een mondkapje voor mensen vanaf dertien jaar verplicht. Wie geen mondkapje draagt, kan een boete van 95 euro tegemoetzien.
Bezoekregeling in zorginstellingen wordt uitgebreid
Minister Hugo de Jonge zei vanavond dat de bezoekregeling voor mensen in zorginstellingen wordt uitgebreid. Na de proef vorige week in 26 verpleeghuizen is vanaf 25 mei bezoek weer toegestaan, al blijft dat bezoek beperkt tot één bezoeker per persoon. 15 juni moet het mogelijk zijn om in alle instellingen in het land bezoek te ontvangen. “Een terugkeer naar meer nabijheid dus, in alle sectoren waar die afstand zo onnatuurlijk voelde”, aldus De Jonge.
De Jonge zei verder dat zijn doel is om ‘maximaal’ te testen op het coronavirus. Volgende maand, in juni en mogelijk vanaf 1 juni, kan iedereen met klachten zich laten testen, is de bedoeling. “We liggen op schema”, aldus De Jonge. Wie een test wil laten doen, kan naar de lokale GGD. Daarvoor kan een landelijk nummer worden gebeld, een bezoekje aan de huisarts is niet meer nodig. “Doe het vooral als je klachten hebt, doe het ook zo snel mogelijk.” Er wordt bij een positieve test ook een contactonderzoek gehouden.
De kans is groot dat er vanwege de versoepelingen nieuwe besmettingen bijkomen. Daarom kondigde minister De Jonge het zogenoemde ‘coronadashboard’ aan, met, net als in een auto, verschillende metertjes, wijzertjes en controlelampjes. “Die geven aan hoe hard we gaan en hoeveel kilometer we nog kunnen voor de tank leeg is. En met allerlei lampjes – die onder andere zullen waarschuwen als het te druk is, als de infectie zich te snel verspreid, en waar dat gebeurt. Op basis van al die gegevens weten we wanneer, waar en hoe hard we op de rem moeten trappen.”
Dat dashboard wordt momenteel in samenwerking met het RIVM ontwikkeld. “Het is werk in uitvoering, maar het moet uiteindelijk ook regionale besluitvorming mogelijk maken”, aldus De Jonge.
Voor nadere informatie zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Zie ook het stappenplan https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/05/19/corona-aanpak-de-volgende-stap