29 februari 2024

SNH Jaarverslag 2023

Jaarverslag 2023

In januari startten we na de feestdagen weer met onze jaarlijks terugkerende activiteiten*.

In deze maand boden wij verder een voorstelling in Elckerlyc aan over babbeltrucs, waar in een serie korte toneelstukken te zien was hoe u kunt voorkomen om slachtoffer te worden van digitale oplichting. Zoals gebruikelijk werd in januari ook weer een rik- en jokerconcours georganiseerd en een bingomiddag.

In februari volgde de Winterschool met een aanbod van diverse activiteiten verdeeld over enkele maanden. Een try-out die wegens succes daarna aan ons vaste programma werd toegevoegd. Op 5 februari kon men deelnemen aan de jaarlijkse Carnaval voor senioren in de Gouden Carolus. Ook werden voor het eerst in samenwerking met de Werckwinckel diverse workshops aangeboden.

In maart werd de eerste informatieavond georganiseerd met een introductie van de Campagne Wonen, getiteld “Toekomstig Wonen begint nu.” met als doel senioren in de gemeente Hilvarenbeek bewuster te maken van de gevolgen van de vergrijzing. In deze maand vond er weer een rik- en jokerconcours plaats en op 29 maart werd onze Algemene Ledenvergadering gehouden, waar werd ingestemd met een naamswijziging van KBO HEB naar Senioren Netwerk Hilvarenbeek. Na de vergadering kon men deelnemen aan een buffet.

In april hielden we de tweede avond van de Campagne Wonen, waarbij o.m. gastsprekers van Leystromen aan het woord kwamen. In deze maand kon men deelnemen aan een boswandeling door de Oranjebond van Orde. De winterschool werd afgesloten met als laatste activiteit een bezoek aan het orgelmuseum.

In mei werd de derde avond van de Campagne Wonen georganiseerd, getiteld “De toekomst van de zorg is thuis”. Aan het woord kwam o.a. voormalig huisarts Rens Henquet met een lezing over positieve gezondheid en werd door Thebe uitleg gegeven over mogelijkheden en hulpmiddelen van thuiszorg. In deze maand werd de eerste dagreis van dit jaar georganiseerd naar het Chocoladeatelier van Noppe in Ridderkerk.

In juni vond de eerste voorlichtingsbijeenkomst plaats over Valpreventie. Er was een mooie opkomst. De mogelijkheid werd geboden om deel te nemen aan een cursus die verzorgd werd door gecertificeerde fysiotherapeuten. Verder kon men deze maand deelnemen aan het Jeu de Boules Hilvertoernooi. Ook kon men terecht voor de jaarlijkse herhalingscursus Reanimatie in het Jeu de Boules gebouw aan de Veldhoven in Hilvarenbeek. Eind juni begon de jaarlijkse vakantiestop van de reguliere activiteiten.

Op 6 juli vond de vierde en laatste avond van de Campagne Wonen plaats, getiteld “De rol van de gemeente”. Aan de hand van stellingen werd ingegaan op wat de Gemeente doet en wil gaan doen op het gebied van Wonen, Welzijn/Zorg voor senioren. Wij (Senioren Netwerken Hilvarenbeek en Diessen) hebben alle opgehaalde informatie en cijfers van de 4 bijeenkomsten met de Gemeente gedeeld. In de maand juli werd voorts aan deelnemers die de filosofiecursus eerder hadden gevolgd de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een drietal bijeenkomsten “Filosofisch Café”.

Begin augustus kon men deelnemen aan de KBO Midden-Brabant Golfdag in Esbeek, die dit jaar voor de 12e keer werd georganiseerd. Van 6 t/m 27 augustus organiseerden we samen met Senioren Netwerk Diessen de Zomerschool, die uitermate goed werd bezocht: Diessen tekende voor de opening en wij sloten op 27 augustus af met een heerlijke BBQ. In augustus verscheen een uitgebreid overzicht van ons aanbod in de Verenigingskrant van de Hilverbode.

September is de maand waarin activiteiten na de zomerstop weer van start gingen. Op 2 september startte een 6 weken durende fototentoonstelling, welke werd aangeboden door SNH en de Werckwinckel in het kader van het jubileum van Elckerlyc, met dank aan de gebroeders Verhelst voor hun bijdrage. Op 16 september werd de hernieuwde baan van Achil geopend met gratis lunch waaraan leden van het Senioren Netwerk konden deelnemen; wij zijn in het najaar gestart met Bewegen met Senioren op de Achil locatie op woensdagochtend. Tijdens de Nationale Sportweek hebben we deze keer het bridgen extra onder de aandacht gebracht.

In oktober werd in het kader van het 10-jarig bestaan van mcc Elckerlyc een gratis concert van het Regionaal Senioren Orkest aangeboden; het was een overweldigend succes. Ook de Gezondheidsmarkt bij Ome Toon in Biest-Houtakker trok volle zalen, zowel ’s middags als ’s avonds. In oktober organiseerden we op diverse plaatsen in de gemeente weer een voorlichtingsbijeenkomst over Valpreventie.

Dit jaar werden we ingeloot en konden we met de MuseumPlusBus samen met Diessen op 10 november een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum in Amsterdam. Deze maand organiseerden we nog 2 voorlichtingsbijeenkomsten over Valpreventie. Verder kon men op 24 november deelnemen aan de Operadag waarbij deze keer de opera “Die Entführung aus dem Serail” van Mozart werd behandeld. Aan het eind van deze maand deelde Kees van Kemenade Legendes, bijzondere verhalen over bijzondere mensen van onze tijd en van lang daarvoor.

Wij zijn dankbaar dat wij kunnen rekenen op zoveel vrijwilligers en 1 x in de 3 jaar worden zij extra in het zonnetje gezet, zo konden zij afgelopen november genieten van een gezellig samenzijn in Elckerlyc onder het genot van een hapje en drankje.

In december gaf Martin van Mol een lezing en rondleiding in de Oranjebond. Ook hielden we weer een bingomiddag. Onze vrijwilligers bezorgden dit jaar bij alle leden thuis een kerstattentie. Hiermee werd in de coronaperiode begonnen vanwege beperkingen om samen te komen, de werkgroep kerst buigt zich komend jaar over alternatieven. Bij onze laatste nieuwsbrief voegden we ons jaarprogramma in grootformaat.

In 2023 vergaderden we 11 x met ons Algemeen Bestuur; het Dagelijks Bestuur vergaderde maar liefst 24 x en daarnaast ook nog 3 x met meerdere bestuursleden van Senioren Netwerk Diessen.

Het bestuur blikt tevreden terug op het jaar 2023. Het is een erg druk jaar geweest met een keur aan (nieuwe) activiteiten en bijeenkomsten. Een jaar met veel aandacht voor belangenbehartiging, ook een jaar waarin wij veel nieuwe leden hebben mogen verwelkomen.

Voor al uw bijdragen, in welke vorm dan ook, namens het bestuur hartelijk dank.

 

Liesbeth Noordermeer, secretaris.

 

 

*Informatie hierover vindt u op www.snhilvarenbeek.nl en in ons activiteitenoverzicht dat regelmatig wordt gepubliceerd.