28 september 2020

MAATREGELEN TWEEDE GOLF

Samenvatting van de persconferentie van 28 september 2020 19.00 uur:

Het kabinet neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe regels gaan dinsdag 29 september 2020 om 18:00 in en gelden in eerste instantie voor drie weken.

 

Dit verandert er.

PRIVÉ

Thuis bezoek ontvangen mag nog, maar dan wel maximaal 3 gasten tegelijk. Daarbij worden kinderen tot dertien jaar niet meegerekend.

Buitenshuis afspreken met anderen is ook toegestaan, maar maximaal met 4 personen, buiten het eigen gezin.

 

HORECA EN EVENEMENTEN

Horecagelegenheden in heel het land moeten vanaf woensdag om 22.00 de deuren sluiten. Het laatste uur mogen zij bovendien geen nieuwe gasten meer binnenlaten. Ook wordt de maximale groepsgrootte beperkt. Zowel voor de horeca als voor evenementen geldt voortaan dat er binnen niet meer dan 30, en buiten niet meer dan 40 mensen bijeen mogen komen.

Op die regel worden wel uitzonderingen voor onder meer uitvaarten, demonstraties en voor het onderwijs. De maximale groepsgrootte geldt ook niet in het openbaar vervoer, en op luchthavens. Ook mogen de voorzitters van de veiligheidsregio’s een ontheffing geven aan zalen met groot cultureel belang, zoals theaters. Daar geldt het maximum dan niet. Uiteraard moeten mensen wel gewoon de 1,5 meter aanhouden.

 

SPORT

Bij sportevenementen is helemaal geen publiek meer toegestaan. Zowel professionele sporters als amateurs moeten het de komende weken doen zonder aanmoedigingen van fans, vrienden en familieleden. Ook sportkantines zullen gesloten moeten blijven.

 

REIZEN EN WINKELEN

De komende drie weken geldt opnieuw het nadrukkelijke advies om de reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Met de bus naar de stad om met een groep te gaan shoppen is niet de bedoeling, zo zei de premier. Wel blijven de winkels open. Winkeliers in de detailhandel zijn verplicht een deurbeleid te gaan voeren, zodat mensen binnen de anderhalve meter kunnen aanhouden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt aangeraden om een mondkapje te dragen in de winkel. Het is niet verplicht, maar winkeliers mogen klanten wel weigeren als ze het kapje niet willen dragen.

 

WERKEN

Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken wordt dwingender. Het nieuwe devies wordt: werk thuis tenzij het echt niet anders kan. De premier riep werkgevers nadrukkelijk op verantwoordelijkheid te nemen en niet meer mensen naar kantoor te laten komen dan strikt noodzakelijk is. Dat betekent dus ook dat teamuitjes en andere sociale activiteiten in werkverband niet zijn toegestaan. Als in een werksituatie een cluster besmettingen ontstaat kan een bedrijf tijdelijk worden gesloten.

Anders dan tijdens de intelligente lockdown mogen mensen met contactberoepen wel gewoon blijven werken. Wel geldt de komende tijd net als in de horeca een registratieplicht. Wie een bezoek brengt aan bijvoorbeeld de kapper moet daar contactgegevens achterlaten, om zo een eventueel bron- en contactonderzoek van de GGD gemakkelijker te maken.